אם אתם מגיעים לבאקו בקרוב, אתם חייבים להכניס לתפריט שלכם מאכלים אזרבג'אנים. מאכלים קווקזים הם מאכלים מסורתיים ייחודים השואבים השראה מהמטבח האירני, הטורקי והמזרח-תיכוני, והמתכונים שלהם מועברים מדור לדור. המנות המסורתיות הן מנות גדולות וצבעוניות, המתובלות באינספור תבלינים צבעונים וארומטיים, וכאילו לקוחות ממטבח ביתי של סבתא אהובה.
אז מה אסור לפספס כשאתם בביקור באזרבייג'ן? מעבר לקבבים שאנחנו מכירים היטב גם מהארץ, הנה כמה מנות מסורתיות שכדאי לכם לטעום בביקור שלכם:
פלוב (PLOV)
את הרשימה נתחיל עם אחד המאכלים האזריים הידועים ביותר – הפלוב/פיליאף. פלוב הוא מאכל מסורתי באזרבייג'ן וכן גם במקומות נוספים באסיה ובמזרח אירופה, כאשר הגרסה האזרית מורכבת מתבשיל אורז בטעם זעפרן המבושל עם עשבי תיבול, ירקות ובשר מטוגן. בכל מסעדה תמצאו את הגרסה המיוחדת שלה לפלוב, ולכן אף פעם לא תאכלו את אותה מנה פעמיים! כשאתם נמצאים בבאקו, כדאי לכם לטעום לפחות פעם אחת את המנה הזו.
פיטי (PITI)
מנת פועלים מוכרת ואהובה באזרבייג'ן, ומנת הדגל של המחוז האזרי Sheki (אך ניתן למצוא אותה כמובן גם בבאקו). המנה הזו היא מנה בריאה המורכבת מתבשיל טלה עם ירקות. הפיטי מגיע בסיר חרס מסורתי, והוא ימלא את הבטן שלכם למשך שעות ארוכות!
מרק של כופתאות בוזבש (Bozbash)
המנה הזו מורכבת מכופתאות בשר גדולות המבושלות במרק עם תפוחי אדמה, עצמות כבש ואפונה. זהו המרק הלאומי של אזרבייג'ן, והוא נחשב לאחד המאכלים המסורתיים האהובים ביותר במדינה. תלוי איפה אתם נמצאים באזרבייג'ן, השפים השונים יוסיפו תבלינים ומרכיבים נוספים, ובמקומות מסוימים תמצאו אפילו שזיף מיובש במנה שלכם!
דולמה (Dolma)
המנה דולמה היא מנה של בשר טלה טחון עם אורז, שמושרים בתוך עשבי תיבול ותבלינים ומגיעים עטופים בעלי גפן או בכרוב. גם המאכל הזה משתנה מאזור לאזור ומעונה לעונה, ולמעשה יש לו יותר מ-25 גרסאות שונות. בחורף ובאביב תמצאו את המנה עטופה בעיקר בעלי גפן, בחצילים ובפלפלים, בעוד במהלך הקיץ תמצאו אותה בתוך כרוב ממולא.
קוטאב (Qutab)
המנה הזו היא שילוב בין בורקס לפנקייק, שכן מדובר על סוג של פנקייקים הממולאים בגבינה, בשר או תרד, לפי בחירה. את המייפל לפנקייק תחליפו ברוטב יוגורט חמצמץ, ותקבלו מנה מיוחדת שתהייה חביבה מאוד במיוחד על אוהבי הבצקים.
דובגה (Dovga)
תכינו את עצמכם למנה המסורתית הבאה, שהיא שילוב קצת ביזארי של מרכיבים: מדובר על סוג של מרק יוגורט ובתוכו אורז, אפונה ועשבי תיבול. המקומיים אוכלים את הדובגה בגרסה חמה או קרה, ואם אתם אמיצים ועם בטן קולינרית חזקה, שווה לכם לטעום אותה!
דושברה (Dushbara)
הגרסה האזרית של דמפלינג נקראת דושברה, והיא מנה של כדורי בצק קטנים וממולאים ששוחים בתוך מרק טלה. הדמפלינגס האלו מגיעים עם מילויים שונים, בין אם בשר טחון, עגבניות או בצל, ולרוב המרק יוגש עם נענע יבשה מעל, חומץ יין ושום.
קינוחים באזרבייג'ן
אם אחרי הארוחה הדשנה של מאכלים אזרים מסורתיים ומיוחדים אתם רוצים גם משהו מתוק לחיך – אל דאגה, כי יש גם מגוון גדול של קינוחים אזריים. הקינוחים באזרבייג'ן מוגשים לרוב לצד תה שחור, ולמעשה תה הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות והמסורת האזריים. מקומיים שותים תה שחור כמעט עם כל ארוחה!
לצד התה תוכלו להנות מקינוחים כמו ריבה אזרית ממגוון גדול של פירות, בקלוואות שמוכרות לנו היטב וכן חלווה. החלווה של אזרבייג'ן שונה מעט מהחלווה המוכרת לנו והיא מיוצרת אך ורק בערים של מחוז שקי; רק בודדים יודעים את המתכון הסודי שלה, מה שהופך אותה ייחודית מאוד!